To Volkstellingen homepage   Login (ssl)   cbs logo To DANS site
Volkstellingen 1795-1971 > Nieuws en symposia >  Powered by 

CBS stelt public-use microdata bestanden via DANS beschikbaar

Show printer-friendly view Print View          
12-10-2005

In het kader van het Integrated Public Use Microdata Series-International project (IPUMS-International) heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) public-use microdata bestanden van de volkstellingen 1960, 1971 en 2001 samengesteld.

Het gaat hierbij om beveiligde 1%-steekproeven uit de microdata bestanden van de genoemde volkstellingen. Een beperkt aantal geselecteerde variabelen zijn in de public-use bestanden opgenomen. In eerste instantie zijn deze bestanden gecreƫerd voor en geleverd aan het IPUMS-International project van het Minnesota Population Center (MPC) van de (University of Minnesota).

Daarnaast heeft het CBS de bestanden ook geleverd aan Data Archiving & Networked Services (DANS). DANS is de nationale organisatie voor opslag en blijvende toegankelijkheid van onderzoeksgegevens in de alfa- en gammawetenschappen. DANS is ontstaan uit een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De public-use microdata bestanden van de volkstellingen zijn via DANS archief te bestellen:

  • Volkstelling 1960 1%-steekproef
  • Volkstelling 1971 1%-steekproef
  • Virtuele volkstelling 2001 1%-steekproef
Via het CBS is ook een minder streng beveiligde versie van de 1%-steekproef uit de virtuele volkstelling van 2001 beschikbaar. Het verschil met de via DANS leverbare 1% steekproef is de mate van detaillering (zoals bijvoorbeeld naar regio). Op verzoek kan het CBS deze versie op CD-rom leveren aan instellingen die door de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS) erkend worden (universiteiten, ministeries, planbureaus, etc.).
Nieuws
Nieuwsarchief


Last modified: 05-07-2007 17:11